Aftenposten Event

Teknologi og fremtidens
arbeids­marked

ONSDAG 27. JANUAR 2016 KL. 09:00–16:00 PÅ FOLKETEATERET


Scroll ned for billetter

Norge har gått fra særstilling til omstilling. I løpet av få år vil teknologien automatisere, forbedre, forkludre og utfordre alle våre forestillinger om økonomier og markeder, varer og tjenester. Men hvordan? Og hvordan kan norske næringslivsledere, arbeidslivsorganisasjoner og politikere forberede seg på endringene før det er for sent?

Aftenposten har invitert en rekke eksperter fra inn- og utland til å forklare mekanismene bak endringene vi går gjennom akkurat nå – og forberede oss på det som kommer.

Billettpriser:

1-2 billetter: 4.990 kr pr stk*
3-4 billetter: 4.490 kr pr stk*
5-9 billetter: 3.990 kr pr stk*
10+ billetter: 3.490 kr pr stk*

KJØP BILLETT

*alle priser er oppgitt eks. mva.

Pressekontakter:

Kathrine Jansen
Veslemøy Østrem

 

FOREDRAGS­HOLDERE

 • Steve Wozniak

  Grunnlegger av Apple og sjefsforsker ved Primary Data.
  Les mer
  Steve Wozniak har vært et Silicon Valley-ikon i mer enn 30 år. Da han konstruerte de aller første Apple-produktene, staket han ut kursen for den globale teknologiske utviklingen i tiårene som skulle komme. I 2000 ble Wozniak innlemmet i Inventors Hall of Fame, og ble tildelt den prestisjetunge Heinz Award for Technology, The Economy and Employment for egenhendig å ha konstruert den første personlige datamaskinen, og deretter å ha brukt sin lidenskap for matematikk og teknologi til å inspirere til utdanning. I 2006 ga Wozniak ut bestselgerboken iWoz: From Computer Geek to Cult Icon, i fjor mottok han The Hoover Medal for sitt teknologiske bidrag til menneskeheten, og ble samtidig innlemmet i IndustryWeek Manufacturing Hall of Fame. Wozniak jobber i dag som sjefsforsker ved Primary Data.
 • Anna Felländer

  Digitaliserings- og fremtidsøkonom i Swedbank.
  Les mer
  Anna Felländer har vært sjeføkonom i Swedbank siden 2013. Kåret av Veckans Affärer til en av Sveriges viktigste meningsdannere, samt en av Sveriges 101 supertalenter. Publiserte i sommer rapporten Sharing Economy – embracing change with caution, som fikk mye oppmerksomhet.
 • Don Tapscott

  CEO, The Tapscott Group Inc.
  Les mer
  Kanadiske Don Tapscott er en av verdens ledende autoriteter på innovasjon, media, og teknologiens påvirkning på samfunnet. Han er medlem av World Economic Forum, og er hyppig brukt som foredragsholder og rådgiver for bedrifter, organisasjoner og statsledere. Ble i 2013 kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenkere på ledelsesfeltet. Han er også blitt tildelt Global Solutions Award.
 • Monica Mæland

  Næringsminister
  Les mer
  Mæland er advokat og politiker for Høyre. Hun har også vært byrådsleder i Bergen fra 2003 til 2013.
 • Johan Brand

  Grunnlegger og CEO i Kahoot!
  Les mer
  Kahoot!, en av de hurtigst voksende læringsplattformene i verden, med millioner av brukere over hele kloden. I 2010 forlot Brand stillingen som kreativ direktør i Playgroup for å starte det som er blitt We Are Human. I tillegg til å utvikle noen av verdens mest kjente merkevarer, utvikler We Are Human også sine egne, blant dem Kahoot! Brand er tilknyttet det britiske Royal Academy of Arts, og er hyppig brukt som foredragsholder og foreleser ved universiteter og store teknologikonferanser som South by Southwest og OECD.
 • Torgeir Waterhouse

  Direktør for Internett og nye medier i IKT-Norge
  Les mer
  Waterhouse har særlig arbeidet spørsmål knyttet til opphavsrett og digitale medier. Avisen Dagens Næringsliv vurderte i 2007 at han spilte «en nøkkelrolle da datagiganten Apple ga opp å tvinge musikkfans som ønsket å bruke nedlastingstjenesten Itunes, til også å holde seg med Ipod fremfor andre mp3-spillere.» Innsatsen medførte at Waterhouse i 2007 av tidsskriftet Managing Intellectual Property ble utvalgt som en av verdens 50 ledende personer innen immaterialrett.
 • Kathrine Myhre

  CEO/Administrerende direktør, Oslo Medtech
  Les mer
  Kathrine jobber med å stimulere kunnskaps- og næringsutvikling innenfor helse- og omsorgsektoren. Oslo Medtech består av hele 170 organisasjoner og virksomheter. En vesentlig del av arbeidet går ut på å hjelpe grundere med å utvikle en ide til et teknologisk produkt eller løsning, i både det norske, Nordiske og globale markedet. Tidligere har Kathrine vært Innovasjonssjef og nestleder i Birkeland Innovasjon AS med ansvar for etablering og utvikling av Birkeland Innovasjon som Universitetet i Oslos (UiO) teknologioverføringsselskap
 • Carl Endresen

  General Manager for Uber i Norge
 • Anita Krohn Traaseth

  Administrerende direktør i Innovasjon Norge
  Les mer
  Traaseth er en norsk næringslivsleder, forfatter og blogger. Fra 15. september 2014 har hun vært administrerende direktør i Innovasjon Norge etter å ha kommet fra stillingen som administrerende direktør i Hewlett-Packard Norge. Traaseth er styremedlem i Kommunal Landspensjonskasses (KLP) hovedstyre.
 • Tor Jakob Ramsøy

  Grunnlegger og CEO i Arundo Analytics
  Les mer
  Tor Jakob Ramsøy is the CEO and founder of Arundo Analytics. Arundo is delivering solutions for the oil & gas industry using big data and machine learning to improve operation. Arundo has offices in Oslo, Houston and Palo Alto. Tore Jakob was a senior partner in McKinsey & Company’s Business Technology Office (BTO). Tor Jakob lead McKinsey’s technology service line in the global energy practice and the EMEA Big Data/Advanced Analytics service line. He was leading McKinsey Norway and the BTO office in Scandinavia.
 • Turid Solvang

  Daglig leder for Norsk Institutt for Styremedlemmer samt styreleder i ecoDA
  Les mer
  Turid E. Solvang har også nettopp blitt første kvinne i toppen av den europeiske styreorganisasjonen ecoDa, The European Conferderation of Directors' Associations, som representerer 55.000 bedrifts­styremedlemmer i 20 land. I tillegg er hun nestleder i European Women on Boards.
 • Gerd Kristiansen

  Leder for LO
  Les mer
  Kristiansen er utdannet hjelpepleier og har sin yrkesbakgrunn ved Universitetssykehuset i Tromsø. Hun var hovedtillitsvalgt for Norsk Helse- og Sosialforbund i Troms i en periode på 10 år. I 2002 ble hun valgt til nestleder i samme forbund. Da Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund slo seg sammen og stiftet Fagforbundet i 2003 ble hun medlem av arbeidsutvalget i det nye forbundet. I 2005 ble hun valgt til 1. nestleder, et verv hun hadde til hun ble nestleder i LO. I 2013 ble hun valgt til Landsorganisasjonens leder.
 • Daniel Ras-Vidal

  Innovasjonspolitisk seniorrådgiver og daglig leder i FIN
 • Mariëlle de Macker

  Managing director Group HR for Randstad Holding
 • Paul Chaffey

  Statssekretær
  Les mer
  Paul André Chaffey er en norsk næringslivsmann og politiker. Han er fra 16. oktober 2013 statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet for Høyre i Erna Solbergs regjering. Chaffey var fra 2001 til 2013 administrerende direktør i NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia.
 • Diego MacKee

  Managing Partner Norway, Arthur D. Little
  Les mer
  Diego MacKee er spesialisert i digital strategi. Han arbeider som rådgiver for selskaper som utvikler nye evner for å møte den digitaliserte verden, og som gjennomfører store strukturelle endringer i forbindelse med dette. Han har over de siste 18 år arbeidet både i Norge og internasjonalt med digitalisering, fra de aller første streaming-tjenester lansert i Norge til dagens utfordringer knyttet til Big Data. Diego er Managing Partner i Arthur D. Little Norge.
 • Maja Kjelstrup Ratkje

  Utøver og komponist
  Les mer
  Ratkje har de siste 20 årene vært en av de ledende utøverne innen elektronikk og improvisasjon og er en ettertraktet og prisbelønt komponist både i inn- og utland.
 • Jonas Gahr Støre

  Partileder for Arbeiderpartiet
 • Silvija Seres

  Les mer
  Silvija Seres, norsk forretningskvinne med bakgrunn som leder i Fast Search & Transfer og Microsoft. Hun har jobbet som systemutvikler og forsker med Alta Vista-teamet i Silicon Valley, samt som forretningsutvikler, investor og leder i Norge. Seres er i dag styremedlem i en rekke selskaper, strategisk rådgiver, samfunnsdebattant og leder for Polyteknisk forening.
  Seres har blant annet doktorgrad i matematikk fra Wolfson College i Oxford og en MBA fra INSEAD. Hun har bygget opp institutt for business- og IT-fag ved det nystartede Dar Al Hekma-universitetet for kvinner i Saudi-Arabia.
 • Anders Bjartnes

  Les mer
  Anders Bjartnes (52) er redaktør i nettmagasinet Energi og Klima og for Norsk Klimastiftelses publikasjoner. Han ga i fjor ut boken «Det grønne skiftet», og er også opphavsmannen til dette begrepet som ble kåret til årets nyord i 2015. Bjartnes har arbeidet med klima- og energispørsmål siden 2009 – og har mangeårig pressebakgrunn, blant annet fra VG og Dagens Næringsliv. I sitt innlegg på konferansen vil Bjartnes legge vekt på hvordan energisektoren er under press fra sterke endringskrefter – ny teknologi, tøffere klimapolitikk og endret forbruksatferd er viktige stikkord i forandringsprosesser som nå preger energisektoren over hele verden.
 • Espen Egil Hansen

  Sjefredaktør i Aftenposten
  Les mer
  Hansen har vært ansatt som redaktør i Verdens Gang (VG) fra 2008 til 2011, og fra 2011 var han digitalredaktør med ansvar for VG Nett, VGTV, VG Mobil og VG+. Han har bakgrunn som journalist fra lokalpressen i Aust-Agder og fra VG. Hansen har sittet i Norsk Redaktørforenings hovedstyre siden 2009, er styreleder i E24 og styremedlem i International News Media Association.
 • Trine Eilertsen

  Politisk redaktør i Aftenposten
  Les mer
  Eilertsen har tidligere vært ansatt som politisk redaktør og sjefredaktør i Bergens tidende. Hun har også vært politisk kommentator i NRK, før hun begynte i Aftenposten som politisk redaktør.
 • Joacim Lund

  Les mer
  Joacim Lund er en av Aftenpostens mest profilerte kommentatorer. Han har jobbet med spørsmål rundt teknologi og samfunnsutvikling i mer enn 20 år.
 • Veslemøy Hedvig Østrem

  Avdelingsleder for politikk og økonomi, konferansier
 

PROGRAM

08:00-09:00

Registrering og frokost


Kl. 09:00–10:30
SESJON 1:

Introduksjon - teknologi og fremtidens arbeidsmarked


Disruptive krefter, delingsøkonomi og globale plattformselskaper snur opp ned på verden slik vi kjenner den. Aldri før har det vært enklere å vinne. Aldri før har det vært enklere å tape.Welcome

Espen Egil Hansen sjefredaktør og adm. dir. i Aftenposten

Les mer
Espen Egil Hansen er sentral i arbeidet med å lede Norges største mediehus gjennom mediebransjens dramatiske overgang til den digitale tidsalderen.

Mediebransjen ble truffet tidlig av endringene, og er kommet langt i omstillingen. Espen Egil Hansen går gjennom hvilke krefter som driver utviklingen fremover, og på hvilken måte mediebransjens erfaringer er overførbare til andre bransjer og næringer.

Introduction

Veslemøy Østrem, leder for økonomiredaksjonen i Aftenposten, og Joacim Lund, kommentator i Aftenposten, er dagens programledere.Future of work

Don Tapscott

Les mer
Til nå har de store teknologiske skiftene, som overgang til dampkraft, elektrisitet, elektronikk og automatisering, ført til bedre jobber, høyere produktivitet og (for mange) bedre levekår. Don Tapscott ble nylig kåret til verdens 4. mest innflytelsesrike tenker. Han har skrevet 15 bøker om overgangen til den digitale tidsalderen, blant dem den internasjonale bestselgeren The digital economy. Tapscott vil snakke om det som omtales som en den fjerde industrielle revolusjon. Hva slags revolusjon snakker vi om, og hvordan påvirker den samfunnet?

Q&A med Don Tapscott


The sharing economy and reorganization of work

Anna Felländer

Les mer
Delingsøkonomien fosser frem. Men Uber eier ingen biler og Airbnb eier ingen senger. Hvordan påvirkes norske bedrifter og hva skjer med organiseringen av arbeidslivet? Anna Felländer har forsket på delingsøkonomi, er digitaliserings- og fremtidsøkonom i Swedbank, og en av forfatterne bak rapporten The Sharing Economy - Embracing change with caution.

Kl. 10:55–12:00
SESJON 2:

Bransjer i endring


Teknologien river ned gamle forretningsmodeller i stadig nye bransjer og næringer. Gamle verdikjeder brytes opp, og logikken vi kjenner snus på hodet. Hva betyr det konkret for ulike bransjer – og hva er konsekvensene for norsk næringsliv?Introduction - Future of business
Ved Veslemøy og Joacim


Future of health

Kathrine Myhre, adm. dir. Oslo Medtech

Les mer
Roboter, 3D-printere, avanserte sensorer og kunstig intelligens er allerede på full fart inn i helsesektoren. Kathrine Myhre, adm. dir. Oslo Medtech, tenker høyt om teknologien som driver endringene i helsesektoren, og hvilke muligheter og utfordringer den fører med seg.

Future of education

Johan Brand, gründer og adm. dir. i Kahoot

Les mer
Khan Academy, Knewton, Dragon Box og Kahoot. Teknologien åpner for nye måter å lære på, og gjør det mulig for verdens fattigste å studere ved verdens beste universiteter. Johan Brand, gründer og adm. dir. i den norske edtech-suksessen Kahoot, forteller om hva som skjer, tempoet i endringene, hvordan norsk skole og utdanningssektor vil bli påvirket – og ikke minst hva som skal til for at vi som nasjon skal klare å henge med.

Future of transportation

Carl Endresen, general manager for Uber Norge

Les mer
Uber utfordrer både de tradisjonelle drosjeselskapene og lovene som beskytter dem. Men Uber er mer enn et drosjeselskap.

Carl Endresen er general manager for Uber Norge. Han vil fortelle om hvorfor Uber går inn i fraktbransjen, investerer i selvkjørende biler og har ansatt sjefen i Google Maps. Drosjene er bare den første erobringen i digitaliseringen av transportnæringen? Hvordan vil transportbransjen se ut noen år frem i tid, og hvordan vil det påvirke norsk arbeidsliv?

Future of energy

Anders Bjartnes, redaktør i nettmagasinet Energi og Klima og for Norsk Klimastiftelses publikasjoner.

Les mer
Norge er velsignet med ikke bare fossil energi, men også vind og vann og bølger. Hvordan kan vi få mest mulig ut av det i fremtiden? Langtidsvarselet viser solcelleboom på privatboliger, batterier som vil revolusjonere energibransjen, og Google-teknologi som tar sluttbrukerne fra kraftselskapene. Er det mulig å redde arbeidsplassene og verdiskapingen i den norske kraftsektoren? På hvilken måte?

Jobs after Jobs

Fra Abelia, Daniel Ras-Vidal, innovasjonspolitisk seniorrådgiver og daglig leder i FINQ&AKl. 12:00–12:50
LUNSJ

Miguel Valenzuela steker Steve Wozniak-pannekakerFrom pole position to reposition

Næringsminister Monica Mæland

Les mer
Investeringene i oljesektoren har falt dramatisk, og globale plattformselskaper som Google, Apple og Facebook tar over stadig nye forretningsområder, godt hjulpet av «winner takes all»-mekanismer. Næringsminister Monica Mæland har ansvar for å utforme en fremtidsrettet næringspolitikk i en svært spesiell tid. Hvilke virkemidler har vi? Og hva skal vi satse på?

New technology is not to be feared - old technology is

Jonas Gahr Støre, leder for ArbeiderpartietLeadership - Future of boardroom

Turid E. Solvang, adm. dir. i Norsk Institutt for Styremedlemmer

Les mer
I offentlige bedrifter nevnes manglende digital kompetanse som en av de viktigste årsakene til de mange havarerte IKT-prosjektene. Den raske – og akselererende – teknologiske utviklingen gjør digital kompetanse til en kritisk ressurs for norske bedrifter, inkludert styrerommene. Hvilken kompetanse må på plass i norske styrer for å sikre konkurransekraft, og hvordan skaffer vi oss den? Turid E. Solvang er medstifter og adm. dir. i Norsk Institutt for Styremedlemmer samt styreleder i ecoDA.

Digital talent in high demand

Mariëlle de Macker, adm. dir. for Group HR for Randstad Holding

Les mer
Kampen om teknologitalentene er i gang. Mariëlle de Macker er adm. dir. for Group HR for Randstad Holding, snakker om «kandidatenes marked» og mener mangelen på teknologikompetanse både er kvantitativ og kvalitativ.

Digital transformation - a new business logic?

Diego MacKee, Managing Partner Norway, Arthur D. LittlePanel talk

Veslemøy H. Østrem, Turid E. Solvang, Mariëlle de Macker og Diego MacKeeIntro av Maja Kjelstrup Ratkje13:50 - 14:15

Pause

Les mer
Pannekakeprinter MIGUEL opptrer igjen.

Kl. 14:15–16:15
SESJON 3:

Hvordan håndtere endringene teknologien bringer med seg?Musikkinnslag

Maja Kjelstrup RatkjeThe anatomy of disruption

Tor Jakob Ramsøy, gründer og adm.dir. i Arundo Analytics.

Les mer
Disrupsjon kommer overraskende på mange, og bare de mest tilpasningsdyktige overlever. Tor Jakob Ramsøy, gründer og adm.dir. i Arundo Analytics. Han har bakgrunn som direktør i Mckinsey og partner i Accenture.

What to do next?

Paul Chaffey, Gerd Kristiansen, Torgeir Waterhouse, Anita Krohn Traaseth, Silvija Seres og Daniel Ras-Vidal

Les mer
Paneldeltakere: Statssekretær Paul Chaffey, LO-leder Gerd Kristiansen, Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, Anita Krohn Traaseth, adm. dir. Innovasjon Norge, Anna Felländer, Swedbank og Daniel Ras-Vidal, innovasjonsekspert i Abelia.

Fireside chat with Steve Wozniak

Les mer
Apple-gründer Steve Wozniak har vært en sentral figur i den teknologiske utviklingen siden begynnelsen av 1970-tallet, da han konstruerte banebrytende teknologi for Atari og Hewlett-Packard. Wozniak vil strekke en rød tråd fra den gangen frem til i dag, og stirre dypt inn i krystallkulen for å lete etter sannsynlige scenarioer for fremtidens arbeidsliv – også utenfor Silicon-Valley.

Q&A med Steve Wozniak

Les mer
Wozniak svarer på spørsmål fra salen.

Closing remarks and thank youMeet and greet med Steve Wozniak og round table med Don Tapscott, Anna Felländer, Mariëlle de Macker og Diego MacKee16:30

Nachspiel på InternasjonalenNB, vi tar forbehold om forandringer i programmet.

KJØP BILLETT

Vi er stolte av vårt samarbeid med følgende sponsorer


Randstad ble etablert i Nederland i 1960 av Frits Goldschmedig. Siden det har vi utvidet våre tjenester og vår forretning til å ha tilstedeværelse i 39 land som tilsammen representerer over 90 % av det globale HR-tjenestemarkedet. I Norge har Randstad spesialisert seg på rekruttering og utleie av fagspesialister og ledere. Vi betjener våre kunder i hele landet ut fra våre lokasjoner i Stavanger, Oslo og Bergen. Randstad Norge hadde i 2014 ca 35 ansatte og oppnådde en omsetning på ca 145 mill Nok.

Ranstad ønsker å delta på konferansen fordi vi med vår lange historie vet at det som brakte oss hit som selskap ikke er det som vil bringe oss til det neste stadiet. Som selskap har vi lenge sagt at “arbeidmarkedet er i konstant endring”, men det som skiller endringen i dag fra det som var tilfelle for 10 år siden er hastigheten på endringene. Store endringer er blitt en del av arbeidslivet og hverdagen. I fremtiden vet vi at endringene skje enda raskere enn de siste 5 årene og vi er sikre på at teknologi og digitalisering vil spille en større og større del av arbeidslivet. Med dette som bakgrunn ønsker Randstad å bidra til å legge til rette for arenaer som fokuserer på disse viktige endringene og som gir ledere og næringsliv innsikt i og mulighet til refleksjoner rundt temaet og slik kunne møte fremtidens arbeidsliv bedre forberedt.Arthur D. Little er et globalt konsulentselskap som spesialiserer seg i strategi og ledelse. Vi arbeider for ledende selskaper og viktige organisasjoner verden rundt. Arthur D. Little er anerkjent når det gjelder å knytte sammen strategi, innovasjon og transformasjon, for å løse komplekse spørsmål og levere varige resultater. Vi skiller oss ut i vår solide industriforståelse og teknologiekspertise. Vi er stolte av våre medarbeidere og deres dedikasjon til våre klienter.

Arthur D. Little er tilstede i over 20 land og har mer enn 1000 medarbeidere. I Norden har vi kontorer i Oslo, Stockholm og Gøteborg og har over 60 dyktige fagfolk som jobber med anerkjente selskaper i regionen. Vi etterstreber å gi kvalitetsrådgivning til våre klienter og kombinerer vår globale kompetanse med kunnskap om nordiske forhold for å oppnå dette.

Arrangementets temaer står sentralt i mange av problemstillingene som våre klienter spør oss om hjelp til. Gjennom våre oppdrag har vi oppnådd en god forståelse av de mekanismer og effekter som kjennetegner digitalisering både i offentlig og næringsliv. Vi håper å møte mange av dere som ønsker å ta en nærmere prat om disse spennende emnene. 

STED

FOLKETEATERET

Storgaten 21-23
0184 OSLO

Vises ikke kartet? Klikk her.